Linia do produkcji karmy
- Home
- Linie produkcyjne
- Linia do produkcji karmy
Wszystkie urządzenia zbudowano jako konstrukcje ramowe z profili zamkniętych, w całości wykonane są ze stali kwasoodpornej.
Pierwszym etapem jest dostarczenie pulpy mięsnej do pompy do farszu. Najczęściej odbywa się to za pomocą wózków jezdnych – pokarm dozowany jest do leja zasypowego pompy przy użyciu przewrotki, tj. urządzenia unoszącego i przewracającego wózek do góry dnem – następuje grawitacyjne dozowanie pulpy mięsnej.
Następnie urządzenie pompuje pulpę wężem tłocznym przez matrycę wyciskając paski mięsa na taśmę tunelu parowego. Paski mięsa wprowadzane są na taśmie do komory gotowania, gdzie następuje poddanie pokarmu obróbce cieplnej z wykorzystaniem pary technologicznej. Czas przejazdu przez tunel parowy jest regulowany i zależy od zastosowanej matrycy, a więc od grubości pasków mięsa.
Kolejnym urządzeniem w ciągu jest tunel chłodzący do którego wprowadzane jest ugotowane już mięso i poddawane procesowi chłodzenia przy użyciu chłodnicy powietrznej. Dodatkowo urządzenie wyposażone jest w układ chłodzenia wodą. Ugotowane mięsne paski po schłodzeniu nabierają odpowiedniej twardości aby można je było pokroić na kawałki nie powodując rozrywania struktury mięsa – proces ten realizowany jest na wyjściu tunelu chłodzącego przez układ krojący.
Pocięte na kawałki paski mięsa wpadają do transportera typu Z, wynoszącego pokarm do leja zasypowego napełniarki puszek. Napełniarka zasypywana jest od góry, a pokarm dozowany objętościowo do puszek. Puszki do napełnienia dostarczane są za pomocą transportera płytkowego (układane są ręcznie na stole obrotowym i buforowane na transporterze). Napełnione pokarmem puszki trafiają na przenośnik transportujący je do zalewarki puszek, gdzie wypełniane są sosem.
Końcowym etapem jest zamknięcie puszek w zamykarce. Napełnione i zamknięte puszki przekazywane są do kolejnych etapów produkcyjnych w zakładzie.